Ja, enligt konsumentkreditlagen har man all rätt till att lösa ett billån i förtid. Men det kan tillkomma kostnader beroende på hur ditt lån ser ut. I denna artikeln guidar vi dig genom hur du löser ett billån i förtid och vad du bör tänka på.
Börja med att höra av dig till den bank eller det finansbolag som du har lånet hos. Be dem om ett exakt inlösensaldo – alltså det belopp du behöver betala för att avsluta lånet helt. Tänk på att detta kan skilja sig från det som står på din senaste faktura, eftersom räntan räknas dag för dag.
Långivaren kommer att ge dig information om hur du gör inbetalningen, vilket konto du ska betala till och om det finns några särskilda referenser du måste ange.
I vissa fall kan det tillkomma en mindre avgift, som till exempel:
När betalningen är gjord skickar långivaren en bekräftelse på att lånet är avslutat. Om bilen varit pantsatt som säkerhet för lånet, tas detta bort - vilket kan vara viktigt om du planerar att sälja bilen.
Det kan kosta att lösa ett billån i förtid, beroende på om du har fast eller rörlig ränta. Rörliga lån är oftast kostnadsfria att lösa, medan fasta lån kan medföra en ränteskillnadsersättning.
Har du ett billån med rörlig ränta, kan du i regel lösa lånet utan någon större avgift. Du betalar bara:
I många fall innebär det att du kan spara pengar genom att lösa lånet tidigare än planerat.
Om du däremot har fast ränta, kan långivaren ha rätt att ta ut en så kallad ränteskillnadsersättning. Det är en ersättning för den ränta de "förlorar" när du betalar tillbaka lånet i förtid.
Hur mycket du betalar i ränteskillnadsersättning beror på:
Man vill ofta lösa ett billån i förtid för att slippa framtida räntekostnader eller för att bli skuldfri snabbare. Det kan också vara aktuellt vid försäljning av bilen eller om man vill låna till en begagnad bil.
Har du ett billån med bilen som säkerhet så måste du alltid lösa lånet vid försäljning. Men har du ett billån utan säkerhet kan du sälja bilen utan att lösa lånet direkt - men lånet måste ändå betalas enligt plan.
Innan du bestämmer dig för att betala av ditt billån i förtid är det klokt att göra en noggrann kontroll. Börja med att läsa igenom låneavtalet. Där står det om långivaren har rätt att ta ut avgifter, till exempel ränteskillnadsersättning, och vad som gäller vid en förtidslösen.
Kontakta alltid långivaren och be om en komplett sammanställning. De kan ge dig ett aktuellt inlösensaldo, tala om eventuella avgifter och förklara hur du går tillväga praktiskt. På så sätt kan du fatta ett välgrundat beslut utifrån just din situation.
Emil är vår skribent på billån.se med lite över 3 år erfarenhet av lånemarknaden. Med en bra känsla för detaljer och ett genuint intresse för privatekonomi strävar han efter att hjälpa läsare fatta välgrundade beslut.