Ett billån fungerar kortfattat genom att du finansierar bilköpet med ett lån som du sedan betalar av det under en bestämd tid, med en ränta mellan 6 - 10 %.
Ett billån gör det lättare att köpa en ny eller begagnad bil utan att behöva spara ihop hela summan först. I den här guiden går vi igenom hur ett billån fungerar, vilka alternativ som finns och vad du bör tänka på innan du lånar.
Att ta ett billån är oftast en ganska rak process. Här går vi igenom hur det brukar gå till – från första steget till att lånet är helt återbetalt.
Du börjar med att ansöka om ett billån hos en bank, ett kreditbolag eller via en bilhandlare. Ofta kan du göra det direkt online. Du fyller i hur mycket du vill låna, hur lång återbetalningstid du önskar, samt lämnar uppgifter om din ekonomi.
Långivaren gör en kreditprövning för att bedöma din återbetalningsförmåga. Om du uppfyller kraven beviljas lånet. I vissa fall krävs en kontantinsats, särskilt om bilen ska stå som säkerhet.
När lånet är godkänt kan du köpa bilen. Om det är ett lån med säkerhet betalas pengarna ofta direkt till bilhandlaren. Vid privatlån får du pengarna insatta på ditt konto och kan använda dem fritt, även för köp från en privatperson.
Du betalar av lånet i fasta månadsbelopp som inkluderar ränta och amortering. Hur mycket du betalar beror på lånets storlek, räntan och återbetalningstiden.
När du har betalat tillbaka hela lånet avslutas det. Om bilen varit säkerhet för lånet blir du nu fullt ägare utan några krav från långivaren.
Det finns två vanliga sätt att låna till bil – antingen med bilen som säkerhet eller genom ett privatlån utan säkerhet. Båda alternativen har sina fördelar och passar olika behov.
Det här är ett lån där bilen du köper används som säkerhet för lånet. Det innebär att långivaren har rätt att ta tillbaka bilen om du inte kan betala. Denna typ av lån erbjuds ofta via banker eller bilhandlare och kräver i regel:
Eftersom långivaren har en säkerhet i bilen kan räntan ofta bli lägre än för ett privatlån.
Ett privatlån innebär att du lånar pengar utan att bilen används som säkerhet. Du får större frihet - till exempel kan du:
Däremot är räntan ofta högre, eftersom långivaren tar en större risk. Lånet baseras helt på din kreditvärdighet.
Ett billån med restvärde innebär att du inte betalar av hela bilens värde under lånets löptid. I stället planeras en sista större summa, det så kallade restvärdet, som återstår när låneperioden är slut. Denna summa motsvarar bilens beräknade värde vid slutet av lånetiden.
Emil är vår skribent på billån.se med lite över 3 år erfarenhet av lånemarknaden. Med en bra känsla för detaljer och ett genuint intresse för privatekonomi strävar han efter att hjälpa läsare fatta välgrundade beslut.